ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ


left
  Νέα - Ανακοινώσεις
2ο Διεθνές Συμπόσιο για το Τσακάλι
Η Βιόσφαιρα σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Παν/μιου Αθηνών και το GOlden JAckal Informal study Group Europe (GOJAGE) διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συμπόσιο για το Τσακάλι στον Μαραθώνα (30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2018). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα του Συμποσίου στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

                    


 
Λύκος στην Πάρνηθα

Από τον Ιανουάριο του 2017 η
Βιόσφαιρα εκπονεί μελέτη στην Πάρνηθα με στόχο  τη διερεύνηση της επίδραση των νεοαφιχθέντων  ομάδων  λύκων στην κινητικότητα, τη συμπεριφορά και τον πληθυσμό του αυτόχθονου κόκκινου ελαφιού. Ερευνά επίσης την επίδραση της μεγάλης αυτής αλλαγής στην κοινότητα των μικρότερων σαρκοφάγων και  κυρίως της αλεπούς αλλά και στην παρουσία αδέσποτων σκύλων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ έντονη. 
Η μεθοδολογία περιλαμβάνει
Α) Δειγματοληψίες με τη μορφή επιλεγμένων διατομών – διαδρομών κατά μήκος δασικών δρόμων και μονοπατιών για τη συλλογή κατάλληλου υλικού – γενετική ταυτοποίηση ατόμων λύκου.
Β) Λεπτομερή περιγραφή των περιστατικών θήρευσης ελαφιού από λύκους
Γ) Τοποθέτηση τουλάχιστον 10 φωτο-καταγραγραφικών καμερών  παρακολούθησης κυρίως του πληθυσμού του λύκου
σε κατάλληλα σημεία
της περιοχής μελέτης .
Δ) Τροφική ανάλυση περιττωμάτων λύκου και αλεπούς.
Ε) Ακουστικές καταγραφές την εποχή της αναπαραγωγής – ανατροφής μικρών (Μάιο – Οκτώβριο) οπότε οι ομάδες λύκων παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα.

Το έργο χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους της Βιόσφαιρας με την υποστήριξη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το οποίο έχει προσφέρει φωτο-καταγραγραφικές κάμερες.