ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ


left1
Η
παρούσα έκδοση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις ενίσχυσης
της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή Μη Κυβερνητικών
Οργανώσεων (ΜΚΟ) – Β’ Κύκλος». Οι ενέργειες συγχρηματοδοτούνται κατά
80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 
Οι Σημαντικότεροι Βιότοποι για τα Πουλιά στη Νάξο

Σε όλη την έκταση της Νάξου είναι εξαιρετικά εύκολο να παρατηρήσετε τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ορισμένοι βιότοποι -λόγω των χαρακτηριστικών τους- προσελκύουν περισσότερα είδη. Ας τους γνωρίσουμε:

 1. Έλος Καλαντού. Ο νοτιότερος υγρότοπος του νησιού και ο πρώτος σταθμός ξεκούρασης και διατροφής στο μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική. Ερωδιοί, παρυδάτια και στρουθιόμορφα ξεκουράζονται στο έλος και στη θάλασσα παρατηρούνται τακτικά διερχόμενα κοπάδια Μύχων και Αρτέμηδων. Γνώριμη εικόνα οι Θαλασσοκόρακες στα βράχια, όταν απλώνουν τα φτερά τους για να τα στεγνώσουν.
 2. Έλος Αγιασσού. Μικρό εποχιακό έλος με καλαμιώνα, πολύτιμος σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά. Στη γειτονική παραλία φωλιάζουν Ποταμοσφυριχτές και στη γύρω περιοχή Σιρλοτσίχλονα και Φρυγανοτσίχλονα.
 3. Έλος Ποταμίδες. Άλλο ένα μικρό έλος, ιδανικό για πουλάδες, ερωδιούς και παρυδάτια. Στη κοντινή θάλασσα συχνά οι Αιγαιόγλαροι ψάχνουν για αφρόψαρα. 
 4. Λιμνοθάλασσα Γλυφάδα. Υφάλμυρος υγρότοπος, δίπλα στο φημισμένο κεδροδάσος. Ιδανικός βιότοπος για παρατήρηση παρυδάτιων, όπως του σπάνιου Ερημοσφυριχτή και του λιγότερου σπάνιου Βαλτότρυγγα.
 5. Λιμνοθάλασσα Μικρής Βίγλας. Εποχιακός υγρότοπος που περιστοιχίζεται από εκτεταμένες θίνες. Σε αυτόν φωλιάζει ο Ποταμοσφυριχτής και ο Θαλασσοσφυριχτής.
 6. Λιμνοθάλασσες Αγίου Προκοπίου. Υφάλμυρες λιμνοθάλασσες δίπλα στην ονομαστή παραλία. Ίσως η καταλληλότερη περιοχή για να απολαύσετε πλήθος παρυδάτιων, όπως ο Χαλικοκυλιστής και ο Αμμοσφυριχτής, από κοντινές αποστάσεις.
 7. Λιμνοθάλασσα Αλυκή. Ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ο πιο πλούσιος σε είδη, όλες τις εποχές. Βαλτόπαπιες, Φοινικόπτερα και Κύκνοι εμφανίζονται τακτικότατα εδώ, καθώς και δεκάδες άλλα είδη παπιών, ερωδιών, αρπακτικών, παρυδάτιων, γλάρων και γλαρονιών. Ο Καλαμοκανάς και η Πετροτουρλίδα τον προτιμούν για φώλιασμα. 
 8. Εκβολή Αμμίτη. Εδώ ο χείμαρρος της Πηγής Σκουληκαριάς εκβάλλει στην θάλασσα. Στις όχθες του αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της Νάξου, καταφύγιο για Μικροτσικνιάδες, Στικτοπουλάδες και Νερόκοτες. 
 9. Ρεματιά χείμαρρου Ποταμού. Η πυκνή βλάστηση και το τρεχούμενο νερό δημιουργούν ασφαλή καταφύγια για πολλά είδη, όπως για τον Τρυποφράχτη, τον Κότσυφα, τους φυλλοσκόπους και τους μυγοχάφτες. 
 10. Βουνό Καλόγερος. Χαμηλού υψομέτρου βουνό, με πολλές θέσεις θέασης των μεταναστευτικών αρπακτικών πουλιών, όταν αυτά έρχονται ή φεύγουν από το νησί.
  Περιστασιακά φωλιάζει ο Κόρακας και σχεδόν πάντα ο Γαλαζοκότσυφας. 
 11. Βουνό Κόρωνος. Βουνό με εκτεταμένους φρυγανότοπους, προσελκύει εντομοφάγα και σποροφάγα είδη όπως την Ασπροκώλα και την Δεντροσταρήθρα. Η άσκηση της ελεύθερης κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων ευνοεί το πτωματοφάγο Όρνιο και την Κουρούνα. 
 12. Βουνό Ζας. Το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων διατηρεί μικρά βελανιδοδάση και ψηλούς θαμνώνες. Στις απόμερες ορθοπλαγιές του φωλιάζει το Όρνιο, ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα και το Χρυσογέρακο. 
 13. Ελαιώνας Τραγαίας. Τα χιλιάδες ελαιόδεντρα του «αγκαλιάζουν» τα χωριά της κεντρικής Νάξου και συμβάλλουν στην επιβίωση δεκάδων ειδών, όπως οι τσίχλες, οι τσιροβάκοι και οι σπίζες. Ο Γκιώνης παρουσιάζει εδώ την μεγαλύτερη πυκνότητα του πληθυσμού του στη Νάξο, ενώ σπάνια παρατηρείται και η Λιοστριτσίδα. 
 14. Βουνό Αη-Λιάς. Τυπικό μεσογειακό βουνό με μακία βλάστηση αλλά και κάθετα βράχια. Στις πλαγιές του φωλιάζει η Νησοπέρδικα, ο Νανόμπουφος και το Γιδοβύζι, ενώ ο Πετρίτης συνηθίζει να φωλιάζει σε απόκρημνες θέσεις. 
 15. Κάμπος Μπαούζη. Αγροτική περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, φυτοφράχτες και μικρές συστάδες δέντρων. Κατάλληλος βιότοπος για την Κουκουβάγια, τον Κατσουλιέρη, τον Κοκκινοκεφαλά, τα χελιδόνια και τους τσιροβάκους.

Δίκτυο NATURA 2000


Η περιβαλλοντική αξία της Νάξου άλλωστε, αποτέλεσμα των ήπιων παραδοσιακών χρήσεων γης που εφαρμόστηκαν από τον άνθρωπο και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα έστω και αραιότερα, έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και η Ελληνική Πολιτεία έχει περιλάβει τμήμα της στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Φύση 2000» (Natura 2000). Επίσης έχουν θεσπιστεί 7 Καταφύγια Άγριας Ζωής (4 στο δήμο Δρυμαλίας και 3 στο δήμο Νάξου).

Σημαντικό τμήμα του Δήμου Δρυμαλίας καλύπτεται από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 “Νάξος: Όρη Αναθεματήστρια, Κόρωνος, Μαυροβούνι, Ζευς, Βιγλατούρι (GR4220026)”, που ουσιαστικά βρίσκεται χωρισμένη σε τρία τμήματα (βλ. Χάρτης 1). Επίσης ο ορεινός όγκος του όρους Ζας (Ζευς) και η παραθαλάσσια ζώνη από το Πυργάκι μέχρι τη Μουτσούνα περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικού Ενδιαφέροντος “Κεντρική και Νότια Νάξος: Ζευς και Βίγλα, ως Μαυροβούνι” (GR4220014).

Στην Ηρακλειά υπάρχει ένα Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η ΖΕΠ GR4220021 “Νήσος Ηρακλειά, νήσοι Μάκαρες, Μικρός και Μεγάλος Αβελάς, νησίδα Βενέτικο Ηρακλειάς” περιλαμβάνει ουσιαστικά ολόκληρα τα νησιά Ηρακλειά και Μάκαρες, ενώ ο ΤΚΣ GR4220013 “Μικρές Κυκλάδες: Από Κέρο μέχρι Ηρακλειά” περιλαμβάνει την Ηρακλειά και τις γύρω νησίδες.